sunnuntai 6. marraskuuta 2011

OMENOITA, OMENOITA














Äitini kantoi meille kuukausi sitten suuren laatikollisen omenoita, jotka hän oli itse poiminut pohjoiskarjalaiselta luomuomenatarhalta. Kymmenen kiloa omenoita hupeni taloudessamme aika nopeasti, sillä kaapistamme löytyy enää neljä hieman nuhjaantunutta yksilöä. 

Suurin osa omenoista päätyi tuoremehuksi, jota olen puristanut harva se päivä mehulingolla. Omena-inkivääri-sitruunamehu maistui erityisen mainiolta. Tein myös omenasosetta höyrytetyistä omenista, mikä sopi turkkilaisen jogurtin kylkeen aamiaisella paremmin kuin hyvin.

Voiton vei kuitenkin periamerikkalainen omenapiirakka. Ohjeen bongasin aikoinaan Pastanjauhantaa -blogista, mutta olen tehnyt siihen joitakin muutoksia. Tämä rapakontakainen piirakka pesee perinteiset suomalaiset versiot 6-0, jos minulta kysytään. Kokeile, jos et usko.


OMENAPIIRAKKA (APPLE PIE)

TÄYTE
1 kg omenoita
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja

TAIKINA
4 ½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
4 rkl sokeria
150 g kylmää voita
3/4 dl vettä

PÄÄLLE
kuohukermaa
sokeria

Tee ensimmäiseksi täyte. Halkaise omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi tai pieniksi paloiksi. Luomuomenat voi ja kannattaakin käyttää kuorineen.
Sekoita sokeri, kaneli, kardemumma, suola ja jauhot, ja sekoita ne omenaviipaleiden joukkoon.

Tee seuraavaksi taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi noin 0,5 x 0,5 cm kokoisiksi paloiksi. Sekoita käsin kunnes seos on murumaista ja melko tasalaatuista. Lisää taikinaan kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. 

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjan sekä reunat. Kauli toinen taikinapallo samalla tavalla piirakan kanneksi. 

Asettele omenaviipaleet vuokaan. Peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. 

Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle sokeria. Leikkaa pintaan pieniä höyryaukkoja – kypsynyt omenatäyte näkyy niistä paistamisen jälkeen kauniisti. 

Paista 200 asteessa uuniin alatasolla 15 minuuttia. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. 

Tarjoile vaniljajäätelön kanssa. Maistuu myös ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti